info@wijputten.nl

Nieuws

Huizen nodig voor onze eigen jeugd

Geplaatst op 26 september 2021

Gaat de gemeente Putten net als grote steden het verhuren van aangekochte woningen aan banden leggen? Die vraag heeft de fractie van Wij Putten voorgelegd aan het college.

Dat er sprake is van een wooncrisis, waarbij de prijzen van zowel huur- als koopwoningen de pan uit rijzen en talloze woningzoekenden zijn aangewezen op gastvrijheid van vrienden of noodgedwongen bij hun ouders blijven wonen, kan niemand meer ontgaan. Deels wordt dit veroorzaakt doordat beleggers op grote schaal goedkope en middeldure woningen opkopen, om ze vervolgens voor forse huren aan de man te brengen.

Politiek Den Haag heeft gemeenten met een wijziging van de Woningwet de mogelijkheid geboden om hier een stokje voor te steken: ze mogen van een koper eisen dat ze in ieder geval de eerste vier jaar zelf in de gekochte woning gaan wonen. Op die manier wordt beleggers de pas afgesneden en komen de woningen weer beschikbaar voor wie ze nodig hebben: de woningzoekenden. Bovendien heeft het een dempende werking op de exploderende huizenprijzen.

De wijziging gaat naar verwachting op 1 januari 2022 in en een aantal grote steden heeft nu al aangegeven hier zeker gebruik van te gaan maken. Wat Wij Putten betreft gaat de gemeente Putten dit ook doen. “De wooncrisis treft ook Putten”, zegt raadslid Joyce Kamphuis. “En als steden deze praktijken gaan verbieden, mag je verwachten dat beleggers uitwijken naar gemeenten in de regio, zoals Putten. We zitten daar niet op te wachten: Putten heeft nu al de grootst mogelijke moeite om de talloze woningzoekenden onderdak te bieden.”

Joyce Kamphuis van Wij Putten heeft gevraagd om schriftelijke beantwoording van de vragen.

@De Stentor schreef hier ook over op 15 september ’21. Lees het HIER.

©Foto Gemeente Putten