info@wijputten.nl

Nieuws

Sleutelkastjes rode loper voor inbreker

Geplaatst op 21 maart 2016

Sleutelkastjes van thuiszorginstellingen vormen een fors inbraakrisico. Dat komt naar voren uit vragen die Wij Putten hierover aan het college heeft gesteld.

Wij Putten heeft signalen opgevangen dat een groep inbrekers zich speciaal richt op cliënten van de thuiszorg, die vaak een sleutelkastje naast de voordeur hebben, met daarin een sleutel van de woning. De thuiszorgmedewerker kan met een code het kastje openen en vervolgens de woning betreden, zonder dat de vaak hulpbehoevende cliënt de voordeur hoeft te openen. Ook in geval van calamiteiten is het belangrijk dat deze mogelijkheid er is.

sleutelkluis
Criminelen hebben echter ontdekt dat ook zij hier hun voordeel mee kunnen doen: ze wrikken het kastje van de muur, nemen het mee naar hun bestelbusje, waar ze het kastje forceren. Zonder een spoor van braak kunnen ze vervolgens hun slag slaan, in de wetenschap dat zij waarschijnlijk geen weerbare bewoners zullen treffen.

Wij Putten is verbijsterd dat het inbrekers zo kinderlijk eenvoudig wordt gemaakt om deze doelgroep van hun kostbaarheden te ontdoen. “Mensen hebben op advies van de politie degelijke sloten laten monteren die aan allerlei keurmerken voldoen en dan wordt hen vervolgens gevraagd hun sleutel bij wijze van spreken in een klompje naast de voordeur de deponeren. Het is te gek voor woorden”, zegt raadslid Wilma van Voorst-Ruiter van Wij Putten. “Cliënten van de thuiszorg moeten erop kunnen rekenen dat het systeem dat hen wordt aangeboden honderd procent veilig is. Ze zijn er in hoge mate afhankelijk van”, zegt Van Voorst-Ruiter.

Ze heeft het college gevraagd of het hier gaat om een bekend probleem en hoe vaak dit lek in de veiligheid al tot insluipingen heeft geleid. Ook vraagt ze of het college met de thuiszorginstellingen in overleg wil treden over het oprollen van wat zij noemt ‘de rode loper voor inbrekers.’