PUTTEN – In een open brief aan een reeks van organisaties die betrokken zijn bij de thuiszorg, heeft Wij Putten gepleit voor maatregelen tegen inbraken via sleutelkastjes.
Het gaat om kastjes die vaak bij de voordeur hangen van cliënten van de thuiszorg, met daarin een sleutel van de voordeur. De kastjes zijn te openen met een cijfercode, zodat de medewerker van de thuiszorg de woning in kan, zonder dat de vaak hulpbehoevende cliënt de voordeur hoeft te openen. Op deze manier hoeft de thuiszorgmedewerker niet met een bos sleutels op pad, met alle risico’s van dien.
Nu inbrekers hebben ontdekt dat sommige van deze kastjes relatief makkelijk te kraken zijn, lijkt het middel erger dan de kwaal. Soms wordt het kastjes simpelweg van de muur gerukt, waarna inbrekers in een voor de woning geparkeerd bestelbusjes de tijd nemen om het kastje open te breken. “Die kastjes hebben niet eens altijd het Politiekeurmerk Veilig Wonen”, zegt Wilma van Voorst-Ruiter, raadslid van Wij Putten.
In maart heeft Wij Putten de kwestie al aan de orde gesteld, onder meer door hierover vragen te stellen aan het college, maar maatregelen zijn er nog niet genomen. “Partijen wijzen naar elkaar als het gaat om de verantwoordelijkheid om iets tegen dit verschijnsel te ondernemen”, zegt Van Voorst-Ruiter. “Ondertussen gaan de inbraken gewoon door, ook in Putten.” Volgens cijfers van de politie, onder meer gepubliceerd in De Stentor, is het aantal inbraken dat landelijk op deze manier plaatsvindt, verdrievoudigd van 200 in 2012 naar bijna 600 in 2015. In januari en februari van dit jaar liep de teller al op naar 122, een stijging van 20 procent ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar.
“De politie adviseert minimaal kastjes te gebruiken met een keurmerk, maar beter nog te zoeken naar een andere oplossing”, zegt Van Voorst-Ruiter. “Daar sluiten we ons bij aan, want een kastje blijft toch een beetje een variant op de sleutel-onder-de-bloempot. In de eenentwintigste eeuw moeten er toch wel slimmere oplossingen zijn? Daarvoor is het wel nodig dat betrokken partijen de handen ineenslaan. Deze kwetsbare doelgroep is van hen afhankelijk.”
De open brief is gestuurd aan de volgende organisaties: de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG); de vereniging van woningcorporaties Aedes; de Zorggroep Noordwest-Veluwe (ZNWV); de organisatie van zorgondernemers ActiZ, de seniorenorganisatie ANBO en de OuderenOmbudsman. “Wij rekenen op uw inzet”, besluit de brief.