info@wijputten.nl

Nieuws

Putten is klaar voor duurzaam bouwen.

Geplaatst op 24 april 2016

Als het gaat om energieneutraal bouwen kan er in Putten wel een tandje bij. Dat is de strekking van vragen die Wij Putten hierover aan het college heeft gesteld. 

“Putten laat op dit gebied kansen liggen”, zegt raadslid Geke Hop van Wij Putten. Zij doelt op de brief die het college in maart aan de raad heeft gestuurd, waarin het college aangeeft de mogelijkheid van zogeheten nul- op-de-meterwoningen te overwegen bij nieuwbouwprojecten en bij grootschalige renovatie. Ook wil het college excursies organiseren voor lokale bouwpartijen, zodat deze hun kennis over duurzaam bouwen in korte tijd kunnen vergroten.

Fraaie initiatieven, vindt Wij Putten, maar allemaal nogal vrijblijvend. “Terwijl er onder de burger wel degelijk belangstelling is voor dergelijke woningen”, zegt Hop. “Om te bouwen zijn energieneutrale woningen weliswaar iets duurder, maar je leeft voordeliger. Bovendien kun je er vaak een hogere hypotheek voor krijgen. Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt bovendien dat de huren voor dergelijke woningen ook niet hoger hoeven te liggen. Putten is klaar voor duurzaam bouwen.”

Als het aan Hop ligt, stelt de gemeente Putten een duidelijk doel over het aantal duurzaam te bouwen woningen. “Leg bijvoorbeeld een percentage vast”, stelt Hop. Bovendien vindt zij dat het college op dit gebied het voortouw moet nemen en niet moet wachten op initiatieven vanuit de bouwwereld. “Het college is aan zet”, stelt Hop.