info@wijputten.nl

Nieuws

Natuurwerkdag Krachtighuizer Heide

Geplaatst op 27 november 2011

Op en zonovergoten zaterdagochtend ontmoet ik 14 natuurwerkers op de Krachtighuizer heide. Door een feestelijke zaterdagavond kom ik iets later aan. Wij hebben ons allemaal opgegeven voor ‘boompjes trekken’ op de heide. ‘Boompjes trekken ?!’ Ik kijk om mee heen en zie knoesten van boomstronken, liggend op rillen ontdaan van het contact met de aarde. Naast de stronken zie ik 14 bezwete voorhoofden. Ik krijg een paar handschonen, een schep en een zaag aangereikt. Met Elly val ik de eerste vogelkers aan. Hakken, spitten, trekken, schoppen. Hakken, spitten, trekken, schoppen. Zo gaat dat een paar uur door.

Eigenlijk heel leuk werk, lekker buiten, in de zon samen met andere natuurwerkers. Het resultaat is een prachtig heideveld ontdaan van alle opslag. Een open veld, met hier en daar een berk en een den. Precis zoals een heideveld er uit moet zien! Genieten!

Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Putten besloten om het dichtgegroeide heideterrein bij Krachtighuizen te herstellen. De bomen zijn gekapt en de bovenste bodemlaag afgeplagd en weggevoerd. Vroeger hielden de schapen en de plaggenstekende mens de heide schoon. Aangezien de schapen tegenwoordig op sappige grasvelden vertoeven en de boer zijn kunstmest op internet bestelt, moet de heide beheerd worden door de gemeente. Door niets te doen ontstaat weer bos. In het verleden zijn de boompje meerdere malen afgeknipt in plaats van uitgetrokken. Het gevolg is dat vooral de vogelkers knotsen met grote wortels hebben ontwikkeld.

Helaas hebben wij maar een stukje kunnen doen. De heide is nog lang niet van alle ‘boompjes’ ontdaan. Zullen wij een vrijwilligersgroep oprichten voor de Krachtighuizerheide? Een paar keer per jaar boompje trekken? Samen met de gemeente kunnen wij er voor zorgen dat de heide schoon wordt en schoon blijft. Heb je belangstelling geeft je op bij mij.

Tot dan!
Ingeborg Hovind