info@wijputten.nl

Nieuws

Eropaf: de VVV in Putten

Geplaatst op 16 mei 2017

Natuur, rust en ruimte  
Suzanne van den Bor, vestigingsmanager van de VVV Putten dreunt met het grootste gemak de redenen op waarom toeristen naar Putten komen.Deze dinsdagavond hadden we beslag gelegd op de vrije avond van Suzanne, geboren en getogen in Putten. Met Luuk, Riek, Tim, Rien, Arap-John en Jannita in gesprek bij onze lokale VVV. Allereerst maar ’s uitgewisseld “Woar bin jie er dan een van…”.
We hadden onszelf uitgenodigd om op een zaterdagmiddag een keer mee te draaien op de VVV maar om organisatorische redenen is dat een avond zonder toeristen geworden. Maar nu krijgen we volgens Suzanne wel meer achtergrondinformatie… en Veluwse Zwienenkeuteltjes bij de koffie.

De organisatie
Eerlijk gezegd… ik wist het niet. Een heuse vereniging met 106 leden, een bestuur en een onafhankelijke voorzitter. Het bestuur wordt vertegenwoordigd door het PROV, de WCP, Cultuur en Horeca. Een vereniging met inkomsten uit lidmaatschappen, verkoop van winkelproducten en gelukkig ook een subsidie van de gemeente Putten. En met die subsidie zijn de loonkosten gedekt.

Doelstellingen
Uiteraard een vereniging met doelstellingen: het bevorderen van zo goed mogelijk gebruik van de toeristische en recreatieve mogelijkheden in Putten. Verder voorlichting en dienstverlening omtrent toeristische- en recreatieve mogelijkheden. Dat het VVV-kantoor ook nog geëxploiteerd moet worden is duidelijk. Maar dat de VVV de motor is achter veel evenementen klinkt misschien wel logisch maar doen ze toch maar mooi! Denk aan Veluwse Fietsdag, Smaakvol Putten, Winterfeest, Trenddag, Zomerbraderie, Boom in Putten, Muziek Terras en nog meer.
Ook neemt de VVV een belangrijke plek in daar waar het gaat om samenstellen van fietsroutes, autoroutes, borden op het station, bewegwijzering etc.
Maar wat volgens haar ‘de doelgroep’ is? Daar hoeft Suzanne geen moment over na te denken. De actieve senior en gezinnen met jonge kinderen.

Samenwerken
Om “De Veluwe op 1” te krijgen werken VVV en de Gemeente Putten veel samen.
Maar ook met VVV Nederland, Veluwse VVV’s, Lokale organisaties en Visit Veluwe.
Zo geeft de VVV de ‘maandkalender’ door aan de afdeling communicatie van de gemeente. Deze maakt op haar beurt weer reclame voor het evenement op de lichtkranten, site etc.

Na de presentatie van Suzanne kwamen we in gesprek over wat beter kan, of wat we missen in Putten. Zo kwamen Putten Bomendorp, een openbaar toilet, WiFi, een gezellig muziekje in de winkelstraten, meer terrassen, een plattegrond, bewegwijzering en blijvend parkeren zonder te betalen aan de orde. Ook over de herinrichting van het Fontanusplein had Suzanne al nagedacht.

De ideeën van Wij Putten en Suzanne liepen niet uiteen. Samen zijn we er erg van bewust dat toerisme van groot belang is voor Putten. Dit wordt nog eens bevestigd door de volgende cijfers:
Overnachtingen in de gemeente Putten in 2016 (waarvoor toeristenbelasting is opgelegd)
Bungalowparken            240.260
Campings                            47.152
Hotels                                 112.183
Groepsaccommodaties    18.307
Particuliere verhuur         13.612
Totaal aantal                    431.514
Daar boven op komen de overnachtingen van Vaste Standplaatsen waaronder stacaravan of chalet.
Deze zitten tussen de 200 en 275 duizend per jaar.
Totaal komt dat neer op 36% van de overnachtingen die er in Putten zijn te maken heeft met toerisme.

Met deze indrukwekkende cijfers, veel later dan gepland, verlaten we Suzanne en het prachtige VVV kantoor. Onder de indruk van wat er samen door de ondernemers, in Putten, is en wordt geregeld.
IMG_0993