Bij de behandeling van het nieuwbouwplan Rimpeler in de gemeenteraad, heeft Wij Putten ook de nadruk gelegd op het belang van duurzaamheid. Putten heeft geen ambities als het gaat om windmolens of zonnevelden: te veel impact op ons prachtige landschap. Dus moeten we iets anders doen. Anderhalf jaar geleden is de fractie van Wij Putten op de trom gaan slaan: Rimpeler komt eraan. We kunnen nu al duurzaam bouwen, zelfs nul op de meter. Doen!
Nul op de meter betekent dat je nul euro energiekosten in je woning hebt. Dat kun je realiseren door sowieso geen gebruik meer te maken van gas, maar alleen nog maar elektriciteit. Daarnaast zonnepanelen op het dak en een warmtepomp en natuurlijk optimale isolatie. Het punt is dat zo’n huis wel iets duurder uitvalt. En dan kom je klem te zitten met de sociale woningbouw en de woningen die je voor je starters wilde bouwen. Wij Putten pleitte voor herintroductie van een startersregeling.
De woningbouwvereniging zag al geen belemmeringen meer voor zichzelf en gaat nul op de meter bouwen in Rimpeler. Bij sociale woningbouw! Dan kan de gemeente niet achterblijven. Voorlopig nog wel even met een gasvoorziening, want de gemeente is verplicht om gasvoorzieningen aan te leggen voor de particulier die dat per se wil. Een malle regeling, die alleen maar te omzeilen valt als je een warmteplan hebt. Maar dat heeft Putten niet. Dus een gasvrije wijk en daarmee helemaal nul op de meter is nog even té ambitieus. Maar Putten gaat wel BENG bouwen. BENG! Dat is Bijna Energie Neutraal Gebouwd. Dat gas komt er, maar mensen hoeven daar geen gebruik van te maken. Verder wordt de wijk zo ingericht dat er panelen op het dak of dakpannen met zonnecollectoren kunnen worden geplaatst, zoveel mogelijk richting zuiden, en wordt er goed geïsoleerd. Omdat de woningen iets duurder uitvallen, zo’n 10.000 euro per woning, zal de gemeente Putten de regeling voor starters op de woningmarkt weer in gebruik nemen. En die extra kosten? Die heb je zo terugverdiend.
Wij Putten mag trots zijn dat ze in zo’n korte tijd het college heeft weten te bewegen duurzaam te bouwen. Logisch natuurlijk. Als je de aarde een beetje beter kunt helpen maken en ook nog eens zelf geld in je zak houdt… Dan is de keus toch snel gemaakt?