info@wijputten.nl

Nieuws

Burgerinitiatief Arendstraat: zet rem op verkeer

Geplaatst op 9 februari 2019

Creëer verkeersremmende maatregelen in de Arendstraat. Dat is de kern van het burgerinitiatief van een groep van dertig bewoners. Wij Putten ging met hen in gesprek.

Een burgerinitiatief is een voorstel van minimaal 23 inwoners van 16 jaar of ouder om een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Van dat recht hebben de bewoners van de Arendstraat gebruikgemaakt, omdat ze zich zorgen maken over de drukte op deze weg. Wij Putten is afgelopen zaterdag op bezoek geweest bij de bewoners.
De Arendstraat is een steeds drukker wordende toegangsweg vanaf de Nijkerkerstraat voor de wijken Husselerveld en Bijsteren. De maximumsnelheid is 30 kilometer per uur, maar uit een gemeentelijk onderzoek blijkt dat 93 procent van het verkeer harder rijdt en 11 procent daarvan zelfs sneller dan 45 kilometer per uur. Op de Nijkerkerstraat is 80 kilometer per uur toegestaan en de overgang naar 30 op de Arendstraat blijkt in de praktijk erg groot.
In gesprekken met bewoners werd het Wij Putten duidelijk dat het probleem in de afgelopen twintig jaar steeds groter is geworden, door de groei van de wijk Bijsteren. Ook zijn er zorgen over het extra verkeersaanbod als gevolg van de nieuwbouw op Rimpeler en Matchpoint.
Bewoners hebben een voorkeur voor een drempel bij de rotonde bij de Arendstraat, maar dat stuit op verzet bij de provincie. In het burgerinitiatief wordt ook gesproken over een herinrichting van de weg. De weg is breed en nodigt uit tot harder rijden. Ook genoemd is de optie van slingerremmers en iets verhoogde plateaus in de weg.
Fractievoorzitter Herman Luitjes van Wij Putten is blij met burgerinitiatieven, een mogelijkheid die de gemeenteraad in 2012 op voorstel van Wij Putten en de VVD heeft gecreëerd. Vorig jaar zijn er twee initiatieven ingediend, over tiny houses en de skatebaan. Luitjes: “Het lijkt erop dat inwoners de weg naar de gemeente hebben gevonden.”