info@wijputten.nl

Nieuws

Bespiegeling: Vakantieleed van een raadslid

Geplaatst op 11 augustus 2010

Hoe kun je als CDA-raadslid meeprofiteren van goede besluitvorming in de gemeenteraad als je de betreffende vergadering vanwege vakantie hebt gemist? Die vraag stelde Arres Huijgen zichzelf. Zijn antwoord: een ingezonden brief in de Puttenaer. In die brief complimenteert hij alle partijen in de gemeenteraad (inclusief zijn eigen CDA-fractie) voor besluitvorming over de Groene Scheg. Daar past maar één reactie op: ‘Arres, dank je wel; complimenten aanvaard.’

Hij voegt er in zijn brief nog aan toe dat hij bereid is vaker op vakantie te gaan als dat de besluitvorming in de raad ten goede komt. Ik had dat niet willen suggereren, maar als Arres Huijgen het zelf voorstelt… Ik ben benieuwd of overige CDA-fractieleden zijn suggestie zullen overnemen.

Zonder nu op iedere slak zout te willen leggen, vraagt de brief wel om een reactie. Zo gooit hij Wij Putten op één hoop met de voormalige PvdA/GroenLinks. Onjuist natuurlijk. Wij Putten is een nieuwe lokale partij zonder enige binding met welke landelijke partij dan ook. In Wij Putten zitten mensen met verschillende achtergronden. Een partij die het belang van de lokale samenleving voorop zet. Een partij die het bestuur van de gemeente de komende jaren dichter bij de Puttenaren wil brengen.

In zijn brief vraagt Arres Huijgen ook om snelle uitvoering van oude raadsmoties over de fietstunnel Bijsteren en de verkeerssituatie in Stenenkamer. Maar met die opmerkingen vervalt hij weer in de oude CDA-fout. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart jl. kwam het CDA met allerlei dure voorstellen. Het kon niet op, zo leek het. Alleen de wereld is gedurende de laatste 2 jaar sterk veranderd. Door de financiële crisis is de huizenbouw in geheel Nederland ingezakt, en dat kost ook Putten vele miljoenen. Het nieuwe kabinet gaat naar verwachting 18 miljard euro bezuinigen. Ook dat gaat de gemeente Putten hard raken. Is het dan zo raar als o.a. Wij Putten even op de rem trapt? Is het echt zo raar als de gemeenteraad binnenkort nog even heel goed kijkt wat financieel wel en niet kan?

Het geld groeit ons niet op de rug. En we willen de Puttenaren niet de rekening laten betalen via hogere belasting. Daarom moet de gemeenteraad binnenkort gezamenlijk prioriteiten stellen en keuzes maken. En als de CDA-fractie dan niet met vakantie is, kan ze gewoon meedoen. Zo’n aanpak, via openbare besluitvorming waar iedereen aan kan meedoen, is voor sommigen kennelijk nog even wennen.