info@wijputten.nl

Nieuws

Bespiegeling: Langharigen

Geplaatst op 13 maart 2011

Wat een prachtig stuk over Wij Putten in de Puttenaer van 2 maart! Geweldige foto van een mooi moment uit een geslaagde campagne en een hele lap tekst over de partij, die sinds een jaar vanuit het niets een centrale rol speelt in de Puttense politiek. Met tot slot de felicitaties. Natuurlijk, er zaten wel wat foutjes in, maar ach…

Toch kreeg ik jeuk van het verhaal. Met name vanwege de passage over christelijke politiek, naar aanleiding van een uitspraak van Henri Luitjes dat wat hem betreft christelijke politiek niet bestaat, maar dat er wel christelijke mensen zijn, ook binnen Wij Putten. Hij wilde daarmee zeggen dat de C geen issue is binnen de partij en dat Wij Putten er voor iedereen is, zo goed als de partij er ook is voor kaalhoofdigen én mensen met lang haar. Bij wijze van spreken.

Omdat ik de passage in de krant niet begreep, heb ik ‘m wat herschreven. En dan wordt het dit: “Voor mij zijn er geen langharige partijen, wel langharige mensen”, zei de fractieleider van Wij Putten. Het is zijn goed recht dat zo te zien, toch is het een merkwaardige uitspraak. Alsof het onlogisch, vreemd en niet redelijk is dat langharigen hun beginselen (…) vastleggen in partijstatuten, waaraan ze gehouden mogen en willen worden. “Wel langharige mensen”, zegt Henri Luitjes. Uiteraard zijn die ook welkom binnen Wij Putten maar hoe werk je dat uit binnen de partij, ten opzichte van kalen? Kiezen tussen het afleggen van de eed of de belofte is individueel simpel te regelen. Zo koos van Wij Putten een van de vijf voor de eed, vier voor de belofte. Maar als het in de raad gaat over andere zaken, die te maken hebben met langharige normen en waarden, hoe gaat het dan? (…) Langharig, dat wil je in alle dingen, ook in de politiek, zijn of niet zijn. Je bent het of je bent het niet. (…)

Dan nog iets. Als een plaatselijke partij niet aangesloten is bij een landelijke partij en niet aangeeft of het wel of geen langharige partij wil zijn, is het gevaar groot dat het zich gaat gedragen als een belangengroep. Het blijft dan een niet te identificeren partij.

Tot zover, het begint mij te dagen. Bij een partij die zich niet langharig wenst te noemen, weet je nooit wat voor standpunten de partij in zal nemen als het gaat om zaken die er echt toe doen. Neem het al dan niet plaatsen van spiegels in openbare toiletten, de openingstijden van kapperszaken en alle zaken in de apv die te maken hebben met het al dan niet dragen van lang haar. En als zo’n partij dan ook niet aangestuurd wordt vanuit Haagse burelen, dan weet je al helemaal niet waar je aan toe bent. Dan ben je hooguit een platte belangenclub van… ja, van wie eigenlijk?

Toch ben ik blij dat Wij Putten de uitgangspunten van pluriformiteit waarmaakt, dat de partij er is voor iedereen, ook voor lang- en kortharigen en dat de partij bewezen heeft dat het onderscheid links of rechts in de lokale politiek geen issue is. Het gaat om een prettig en leefbaar dorp voor alle Puttenaren.

Overigens heb ik vernomen dat het kersverse raadslid Rien van den Hoek voornemens is de eed af te leggen. Voor wie de knikker van Rien kent: langharigen hoeven zich hier geen zorgen over te maken.