info@wijputten.nl

Nieuws

Bespiegeling: Kabinetsbeleid – nog veel onduidelijk

Geplaatst op 11 oktober 2010

Het lijkt erop dat de rust in de Puttense politiek weer wat is teruggekeerd. Na een marathonzitting van de gemeenteraad over de zaak ‘Nijkerkerstraat 32a’, hadden we afgelopen donderdag een normale raadsvergadering. Onze nieuwe raadsvoorzitter vond nog wel dat de raad vaak afdwaalde van het onderwerp, en daar heeft ze wel een punt. Toch was ik niet ontevreden. We waren om 23.00 uur klaar en dat voelt beter aan dan 02.15 uur. Vooral de volgende ochtend.

Er stonden veel onderwerpen op de agenda. Ik noem bijvoorbeeld de aanleg van de rotonde Van Geenstraat/Nijkerkerstraat en het stil asfalt op de Van Geenstraat zelf. Een mooi resultaat voor onze wethouder Roelof Koekkoek. Had hij ook wel verdiend na de afgelopen weken.

De raad heeft ook uitgebreid stilgestaan bij de aanschaf van een dienstauto voor onze 3 opsporingsambtenaren, de zgn. BOA’s. Je zou ze de nieuwe gemeentepolitie van Putten kunnen noemen. De discussie ging uiteindelijk over € 3.300 per jaar. Voor de fractie van Wij Putten was de zaak eenvoudig. Als je BOA’s op pad stuurt bij nacht en ontij, dan moet je ze voorzien van een goeie uitrusting. Een dienstauto maakt daar deel vanuit. In die dienstauto worden behalve ‘arrestanten’ ook allerlei materialen vervoert om assistentie te verlenen bij ongelukken en andere calamiteiten. Zo zullen BOA’s in de toekomst een defribilator bij zich hebben. Een apparaat waarmee mensenlevens kunnen worden gered.

In het Verkiezingsprogramma heeft Wij Putten veiligheid hoog in het vaandel staan. Dus hebben we in de gemeenteraad aangegeven dat we dan niet gaan millimeteren over een paar euro. Na aanvankelijke aarzeling bij enkele partijen, stemde de gehele raad uiteindelijk unaniem in met het voorstel.

In mijn vorige bespiegeling gaf ik aan dat de rijksbezuinigingen op het gemeentefonds voor Putten nog wel eens mee zouden vallen. In het coalitieakkoord zijn we uitgegaan dat het Rijk de gemeente Putten zou gaan korten voor € 2 miljoen. Vorige week gaf ik aan dat het waarschijnlijk niet meer wordt dan 1,5 miljoen. De berichten van deze week zijn nog veel positiever. Dat is een goed bericht voor Putten. Maar voor we de vlag echt uithangen, eerst maar even de definitieve cijfers afwachten. En die zijn er niet voor januari 2011. We moeten nog effe wachten om meer zicht te krijgen op de consequenties van het nieuwe kabinetsbeleid.