Vorige week zag ik een foto van Pipo de Clown en Mammaloe. “Wie zeg je?” Precies, wie kent Pipo nog? De jongere generaties moeten het doen met Bassie en Adriaan. Een heel wat minder sympathiek ogend duo. Er was eigenlijk altijd wel wat met dat tweetal. Op internet kom je zelfs het ‘Bassie en Adriaan-syndroom’ tegen, maar dat terzijde.
Het ‘Bassie & Adriaan-gevoel’ bekroop me toen ik de Sportnota las. In Putten zijn voetbal, korfbal en gymnastiek kennelijk de kernsporten. Niet iets om meteen van wakker te gaan liggen. Maar dat wordt anders als de consequentie hiervan is dat al het gemeentelijk geld vooral naar die drie kernsporten gaat en de kruimels overblijven voor de rest. Als er al wat overblijft.
Wij Putten staat positief tegenover voetbal, korfbal of gymnastiek. Maar Wij Putten staat ook positief tegenover schaken, fietscrossen, waterpolo, badminton, ga maar door. Voor ons is sport het cement in de samenleving en sport schijnt ook nog gezond te zijn.
Maar ergens positief tegenover staan betekent niet automatisch dat de lokale gemeenschap de portemonnee moet trekken. Zeker niet in deze tijd waar gemeenten voor grote bezuinigingen staan. Dat snapt iedereen, en de meeste sportverenigingen ook. Daarom proberen veel sportverengingen zelf de eindjes aan elkaar te knopen en dat gaat in Putten wonderwel goed. De tijd van de gemeentelijke subsidiespeen ligt achter ons. Zelfredzaamheid is bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning uitgangspunt, dat geldt ook voor sportverenigingen.
Dat betekent wat mij betreft niet dat de gemeente haar handen geheel aftrekt van de sport, dat zeker niet. Maar we verwachten wel de nodige zelfwerkzaamheid van de verenigingen. Niet bij ieder kunstgrasveld gelijk naar de gemeente kijken.
Sponsoring is bijvoorbeeld ook een goede methode om als vereniging geld binnen te halen. Natuurlijk is het aan de vereniging zelf wat ze met dat geld doet. Bij de meeste verenigingen profiteert de gehele vereniging van de sponsorgelden. Die verenigingen die dat niet doen, moeten niet verwachten dat de gemeente gelijk bijspringt. Ook dat hoort bij de eigen verantwoordelijkheid van sportverenigingen.
Daarom heeft Wij Putten in de raadscommissie Samenleving een iets ander verdeelsysteem voorgesteld van de sportsubsidies. Dus niet al het gemeentelijk sportgeld naar de 3 grote sporten in Putten sluizen, maar ook oog hebben voor onze kleinere sportverenigingen. In Putten mag dan 60% van de actieve sporters voetballen, korfballen of gymnastieken, de overige 40% beoefent toch echt een andere sport. De gemeente mag hen niet vergeten.
Komt bij dat we van iedere vereniging verwachten dat ze ook zelf financieel bijdragen aan noodzakelijke investeringen. Een financieel gezonde vereniging kan dat. Niet alles is voor Bassie!